Det er over ett år siden fristen utløp for å kommentere forslag til endringer i energikravene i TEK. Endringene er fortsatt ikke publisert, og nå nærmer neste ordinære revisjon av TEK seg.
Bakgrunn for saken er energikravene i TEK, som trådte i kraft fra 1. januar 2016 (forskriftens kap. 14)
Forskrifter vedtas vanligvis av regjeringen, men i dette tilfellet ble det tatt opp i Stortinget at energikravene og veiledningen til disse, ikke tilstrekkelig grad sikrer energifleksibel romoppvarming. Dette med bakgrunn i følgende forståelse av «energifleksible varmesystemer»:
Energifleksible varmesystem er system for distribusjon av varme som kan bruke forskjellige varmekilder. Som oftest betyr dette installasjon av vannbåren varme. Vannet i det vannbårne systemet kan i teorien varmes med alt som kan lage varme. Fleksible varmesystem innebærer ikke at man må ha flere varmekilder tilgjengelig samtidig, men at bytte av varmekilde er en mulighet.
Mangfoldet av nye fornybare energikilder som overføres og anvendes som elektrisk kraft, omfattes ikke av denne definisjonen.
Energikrav som trådte i kraft 1. januar 2016 opphevet reguleringen av direktevirkende elektrisitet i bygg under 1.000 m2. Venstre og SV var ikke fornøyd med veiledningen til forskriften, og fremmet forslag i Stortinget som grep direkte inn i forskriften.
Resultatet ble forslagene som var på høring vinteren og våren 2018. Bl.a ble det foreslått at bygning med over 1.000 m2 oppvarmet BRA skal ha energifleksible varmesystemer som dekker minimum 80 prosent av normert netto varmebehov. Dette på tross av at Stortinget la til grunn 60 prosent av netto varmebehov.
Fristen for å kommentere forslagene var 11. mai i fjor. Lenken til DIBK viser både høringsforslaget, bakgrunnen for dette, og alle innkomne høringskommentarer.
Endrede energikrav var planlagt å tre i kraft fra 1. januar 2019. Den endringen som er varslet nå skjer utenfor den ordinære planen for neste revisjon av energikravene i TEK, som er planlagt i 2020.
Elvarme Norge ga følgende kommentarer til endringene som var foreslått i fjor:
* Veiledning til energikravene 1.1.2016 fastsatte andel av normert netto varmebehov som skal dekkes av energifleksible systemer til 50 prosent. Veiledningen ble trukket tilbake.
* Ved ny veileder 1.7.2017 ble det fastsatt som preakseptert ytelse at energifleksible systemer må dekke minimum 60 prosent av normert netto varmebehov, beregnet etter NS: 3031:2014.
* Stortingets vedtak til DOK 8: 31 S (2015 – 2016) bør med dette anses å være ivaretatt.