Tormod Bakke (62) er gründer, elinstallatør og eiendomsutvikler på Gjøvik. Han er oppgitt over krav om vannbåren varme som gir over 2 millioner kroner i merkostnader i forhold til elvarme.
– Det settes brems på boligbyggingen når boligkjøperne belastes med betydelige kostnader helt unødvendig. Det gir ikke mening, sier han.
SE VIDEOINTERVJU MED TORMOD BAKKE PÅ ELVARME NORGES FACEBOOKSIDE
Den engasjerte elinstallatøren kommer fra Kolbu på Toten. Tormod Bakke er gift, og har to voksne døtre. Han var med å etablere installasjonskjeden El-proffen, og ble nylig medlem av teknisk utvalg i Nelfo.
For 28 år siden startet han Bakke El-installasjon AS, hvor han er majoritetseier og daglig leder. Selskapet har vokst jevnt og trutt i omsetning og antall ansatte. I 2016 var omsetningen 35 millioner kroner. Positive resultater viser at veksten har skjedd med kontroll på kostnadene.
– I disse dager runder vi 30 ansatte. Bakke El-installasjon håndterer alt fra stikkontakten til Fru Hansen til store og komplekse utbygginger. Vi har god kompetanse innen automasjon både for industrien og i bygg, og har god erfaring med BIM. En allroundbedrift, forteller Bakke.
– Ingen prosjekter her i regionen er for store for oss, og vi løser gjerne oppgaver i samarbeid med andre. Valdres lokalmedisinske senter på Fagernes var et slikt prosjekt. Der samarbeidet vi med El-fag AS på Fagernes og Vokks Installasjon på Dokka, med bare gode erfaringer. Nå benytter vi modellen i et prosjekt i Ål i Hallingdal.
Tormod Bakke besluttet tidlig at han ville ha flere ben å stå på, og satset strategisk på eiendomsutvikling. I løpet av 25 år har han bygget opp en anselig portefølje på Gjøvik og omegn. Der mange eiendomsutviklere bygger, utvikler og selger, velger Tormod Bakke stort sett å forbli eier. I dag kontrollerer han over 100 leiligheter og ca 20 næringsenheter i utleie.
– Flere prosjekter er på gang, sier Bakke.
– Utbyggingen av Huntonstranda er i en tidlig fase. Det kan bli en kjempeutbygging på flere hundre leiligheter. Kommunen og flere grunneiere er sammen på eiersiden.
Mer nærliggende er utbyggingen av Skolegata 8, der rammesøknad er sendt til Gjøvik kommune. Denne utbyggingen ligger på grensen 1.000 kvm, og kommer kanskje under kravet om å installere vannbåren varme.
I Trondhjemsvegen 11 er anleggsarbeidene i full gang. Her fører energikravene i TEK til at det må installeres vannbåren varme, selv om elektrisk oppvarming hadde vært mer rasjonelt og mye rimeligere. Prosjektet er på 24 leiligheter og en næringsdel med samlet areal ca 2.000 kvm. Energikravene i kapittel 14 i TEK regulerer at bygning med over 1.000 kvm skal ha energifleksible varmesystemer. Det fremgår av veiledningen at de mest aktuelle varmebærerne vil være vann og luft, ikke direktevirkende elektrisitet.
– Det er meningsløst. Boligene blir stadig mer energigjerrige. Behovet for oppvarming reduseres ved hver eneste revisjon av byggeforskriftene. Hvordan er det mulig å kombinere dette med krav om vannbåren varme for å dekke det lille oppvarmingsbehovet som gjenstår?
Tormod Bakke sukker oppgitt. Dersom leilighetene kunne dekke varmebehovet med elvarme, ville samlet kostnad til installasjonen bli ca kr. 300.000,-. Dette ville gitt varmekabel på badene og varmefolie under parketten i leilighetene. Energikravene pålegger imidlertid installasjon av vannbåren varme, med fjernvarmetilkobling eller egen varmekilde.
– Kostnaden ved installasjon av vannbåren varme ligger mer enn 2 millioner kroner over elvarme. Når bygget settes i drift vil nok ikke kwh-prisen for fjernvarme ligger over prisen for elektrisitet, men vannbåren varme krever nok flere kwh enn det elvarme gjør. Både installasjonen og de senere energikostnadene vil bli mye dyrere uten elvarme, sier Bakke.
Bakke klager ikke for sin egen del. Boligkjøperne får sluttregningen, ikke utbyggeren. Det han reagerer på er det manglende samsvaret mellom politikernes ambisjon om å tilrettelegge for økt boligbygging, og samtidig vedta helt unødvendige krav som utelukker elvarme.
– Økte utbyggingskostnader føres videre til boligkjøperne, uten økt kvalitet på leilighetene, snarere tvert imot. Vannbåren varme er en meget treg varmekilde i forhold til el-oppvarming.
Installasjonen av vannbåren varme vil skje med veggfaste radiatorer. Vannrør i gulvet ville blitt enda dyrere. I tillegg kommer engangsinvesteringen ved kobling til fjernvarmenettet og installasjon av varmeveksler. På badene blir det elektriske varmekabler. Det er godkjent.
FORSTÅR BAKKE
Historien til Tormod Bakke er forelagt næringspolitisk direktør i Nelfo, Tore Strandskog. Han forstår godt Bakkes frustrasjon.
– I bygg over 1.000 kvm skal minimum 60 prosent av varmebehovet dekkes med energifleksibel varmedistribusjon, dvs vann- eller luftbåren varme. Tidligere var grensen 500 kvm, så det går den rette veien.
– Etter ti år med kraftig diskriminering av elektriske varme i tekniske byggeforskrifter vant bransjen en viktig arbeidsseier i 2016. Da økte arealgrensen for regulering av energiforsyning fra 500 til 1.000 kvm. For bygg under 1.000 kvm ble det åpnet for fri konkurranse. Dette var bra, men vi vil ha teknologinøytrale regler også for de store byggene, sier Strandskog.
Han forteller at dette er sentralt for Nelfo i kommende regelverksrevisjoner. Byggekostnader har blitt et politisk tema, og er et godt argument for helelektriske løsninger.
– Varmemarkedet for våre medlemsbedrifter har økt med inntil 1 milliard kr per år og sluttkundene sparer minst 2-3 ganger så mye når de slipper installasjon av vannbåren varme, sier Strandskog.
MERKELIGE ENERGIKRAV
Stig Eikedal Andersen, som er produktsjef for varmekabel i Nexans Norway og styreleder i bransjeforeningen Elvarme Norge, er enig med Tore Strandskog.
– Tormod Bakkes historie gir en treffende beskrivelse av de merkelige energikravene til oppvarmingssystemer i moderne bygg. Det er et paradoks at en el-kjele aksepteres som energifleksibel, mens rimelig direktevirkende elektrisitet ikke kan godkjennes.
– Merkostnadene ved vannbåren varme er nok enda høyere enn det som fremkommer i installasjonsfasen. Husk også at vannbåren varme har høyere drifts-, vedlikeholds- og reparasjonskostnader enn direktevirkende elvarme, avslutter Eikedal Andersen.